Δευτέρα, 26 Μαΐου 2008

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΆποψη της κεντρικής πλατείας του Παλαιοχωρίου με τον πλάτανο και τα παραδοσιακά καφενεία

Η πλατεία τα Χριστούγεννα
_______________________

Η περιοχή του Παλαιοχωρίου συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα που ευνοούν τον τουρισμό. Πόλοι έλξης είναι:

  • Η ομορφιά του χωριού με τους ναούς, την πλατεία και το παραδοσιακό του χρώμα
  • Οι αρχαιολογικοί χώροι
  • Το οικολογικό ενδιαφέρον (οικοσυστήματα, χλωρίδα, πανίδα)
  • Το ιδιαίτερου φυσικού κάλλους τοπίο, τα δάση με απίστευτη ποικιλία βλάστησης, οι κατάφυτοι λόφοι, πανέμορφες διαδρομές για πεζοπορία, ποταμάκια, καταρράκτες, φαράγγια κλπ.
  • το ιδιαίτερα δροσερό κλίμα
  • Η μικρή απόσταση από πολιτιστικά, αστικά και τουριστικά κέντρα. Στο Παλαιοχώρι βρίσκεται ο βασικός οδικός κόμβος της ΒΑ Χαλκιδικής , ποπυ το κάνει περιηγητικό και τουριστικό ορμητήριο, που οδηγεί :
  1. προς Μεγάλη Παναγία , Πυργαδίκια , Αγ. Νικόλαο, Σιθωνία και γενικά Νότιο Χαλκιδική
  2. προς Νεοχώρι, Ολυμπιάδα, Στάγειρα, Στρατονίκη, Ιερισσο , Ουρανούπολη και το το Άγιο Όρος
  3. προς την Αρναία , τα Ζερβοχώρια , τον Πολύγυρο και την Θεσσαλονίκη.

Αξιοθέατα

Στα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία του Παλαιοχωρίου από την εποχή της τουρκοκρατίας συγκαταλέγεται ο ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, πολιούχων του Παλαιοχωρίου, που βρίσκεται στο κέντρο του σημερινού χωριού. Ο ναός σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής είναι ιδιαίτερα μεγαλοπρεπής με αξιοθαύμαστο ψηλό ξυλόγλυπτο τέμπλο, ξυλόγλυπτη οροφή, καταπληκτικές νεότερες τοιχογραφίες και το άγαλμα του οικουμενικού πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄του Μεγαλοπρεπούς στο προαύλιο, χάρι στον οποίο κτίσθηκε ο ναός, ο οποίος θεμελιώθηκε το 1899 και εγκαινιάσθηκε το 1903.


Η θαυματουργή εικόνα του Ταξιάρχη Μιχαήλ (16ος αιώνας)Η εικόνα της της Παναγίας Γοργοϋπηκόου (πιστό αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας που υπάρχει στη Μονή Δοχιαρείου στο Άγιο Όρος.


Η είσοδος του προαύλοιου του ναού του οσίου Αθανασίου


Ο ναός του οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου, που κτίσθηκε στα ερείπια ναού του 14ου αιώνα, που βρίσκεται στην νότια έξοδο του χωριού προς Μεγάλη Παναγία.


Το τέμπλο του ναού του οσίου Αθανασίου


Το αγίασμα απέναντι από το ναό του οσίου ΑΘανασίου.


Το Ιεραποστολικό & Φιλανθρωπικό Κέντρο στη νότια έξοδο του χωριού, δίπλα στο ναό του οσίου Αθανασίου.

Ο παλιός κοιμητηριακός ναός του Ταξιάρχη Μιχαήλ από το 1835 την εποχή της τουρκοκρατίας. Αξιοθαύμαστη είναι η τοιχογραφία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ:


Το τέμπλο του κοιμητηριακού ναού

Το καμπαναριό του κοιμητηριακού ναούΤο μεσοβυζαντινό κάστρο "Νέπωσι" ή "Καστέλι" που βρίσκεται μεταξύ Παλαιοχωρίου Μεγάλης Παναγίας. Σώζεται μέρος του τείχους και διθάλαμος παλαιοχριστιανικός τάφος. Οι ανασκαφές είναι σε αρχικό στάδιο. Μπορεί να δει κανείς το λόφο όπου διακρίνεται το τείχος του κάστρου και να θαυμάσει το εκπληκτικό τοπίο με το βουερό φαράγγι.


Μέρος του τείχους


Η μία είσοδος του διθάλαμου τάφου μέσα στο κάστρο στα ερείπια εκκλησίας

Περισσότερα για τα ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία στην ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ


Καταράκτης στην περιοχή "Περιστέρι"


Το παλιό πέτρινο σχολείο
Σπίτι με εσωτερική αυλή


Κεντρική γειτονιά του Παλαιοχωρίου με το παραδοσιακό καφενεδάκι του Παπαγιώργη απέναντι από την εκκλησία.

Διαμονή - Φαγητό - Ψυχαγωγία


Για τη διαμονή των επισκεπτών διατίθενται:

Το ξενοδοχείο "Park Hotel Tassos" (Θεοχάρης Τάσος - τηλ: 23720 41722 fax: 23720 41858 e-mail: Christhl@otenet.gr). Βρίσκεται στην είσοδο του χωριού δίπλα από το Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου.
Το ξενοδοχείο διαθέτει εστιατόριο μπαρ και πισίνα.Ο ξενώνας "Χάνι Αγραμάδα" (Κατσιρμά Βάγια, τηλ-fax. 23720 32151 e-mail: gatmachi@otenet.gr http://www.xaniagramada.gr)

Βρίσκεται μέσα στο δρυοδάσος, στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής στο δρόμο προς Μεγάλη Παναγία και φημίζεται για το οικογενειακό και φιλόξενο περιβάλλον του.


Το όνομά του Αγραμάδα σημαίνει "χρυσοφόρα πέτρα" που συναντιόταν κοντά στα μεταλλεία στο Στρατωνι και στην γύρω περιοχή.
Ο ξενώνας διαθέτει και εστιατόριο. Επίσης οργανώνονται και διάφορες δραστηριότητες (τοξοβολία, πινκ - πονκ, ποδηλασία, παιδότοπος) που θα σας δώσουν τη δυνατότητα να γνωρίσετε από κοντά το δάσος και γενικότερα τις ομορφιές της φύσης και της γύρω περιοχής.


Ταβέρνες - καφέΔεν υπάρχουν σχόλια: