Τρίτη, 27 Μαΐου 2008

ΠΡΟΛΟΓΟΣ


Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση παρουσιάζω αυτό το βιβλίο για το Παλαιοχώρι, πραγματοποιώντας επί τέλους ένα όνειρο που είχα από παιδί.

Στις σελίδες του έγινε προσπάθεια να αποτυπωθούν τόσο το χθες και το σήμερα του Παλαιοχωρίου, όσο και το αύριο που προδιαγράφεται μέσα από αυτά.

Είναι γεγονός, ότι δεν έχω ιδιαίτερες γνώσεις γι’ αυτό το εγχείρημα, κι αν πέτυχα κάτι το οφείλω στην αγάπη και την έντονη επιθυμία μου για την ανάδειξη και την προβολή του χωριού μας, δεδομένου ότι κάθε τόπος, όσο μικρός κι αν είναι, γι’ αυτούς που ζουν και μοχθούν σ΄ αυτόν είναι ο μεγαλύτερος και ο σημαντικότερος του κόσμου.

Η συλλογή των στοιχείων από πολλές και διαφορετικές πηγές καθώς και η διαλογή και καταγραφή τους υπήρξε εργασία χρονοβόρα και επίπονη. Η ιστορική διαδρομή του Παλαιοχωρίου δύσκολα καταγράφεται. Οι μαρτυρίες και τα υπάρχοντα στοιχεία είναι λιγοστά και διάσπαρτα, με αποτέλεσμα να μην καλυφθούν όλοι οι τομείς με πληρότητα. Παρακαλώ να συγχωρεθούν τυχόν λάθη, ανακρίβειες, ελλείψεις ή υπερβολές και εύχομαι να υπάρξουν μιμητές, που να φέρουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Εξάλλου αρχικός στόχος ήταν να γίνει απλώς μια πρώτη απόπειρα να παρουσιασθεί το Παλαιοχώρι ολοκληρωμένα σ’ ένα βιβλίο, ώστε να δώσει κέντρισμα σε όλους, όσοι έχουν στην κατοχή τους ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία, να τα βγάλουν στο φως.

Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι οι Παλαιοχωρινοί υπεραγαπούν τον τόπο τους και κρατούν σαν θησαυρό την ιστορική και πολιτιστική τους κληρονομιά, η οποία όμως κινδυνεύει να χαθεί στο πέρασμα του χρόνου, που τα ισοπεδώνει όλα, εκτός αν τα φυλάξουμε και τα κρατήσουμε ζωντανά, δημοσιοποιώντας τα με κάθε τρόπο.

Είναι απαράδεκτη η αδιαφορία και ο εμπαιγμός που παρατηρούμε πολλές φορές για όσους ασχολούνται με το μικρόκοσμο της επαρχίας. Θεωρώ ότι η ενασχόληση με τα προβλήματα, τις ιδιαιτερότητες, την ιστορία ή τη λαογραφία του χωριού μας δεν είναι επαρχιωτισμός ούτε υπόθεση των ειδικών. Είναι υπόθεση όλων μας, γιατί η απομάκρυνση από τις ρίζες και την καταγωγή μας θα οδηγήσει στην πτώχευση και στην συρρίκνωση του πνευματικού μας κόσμου, στη εθνική μας αλλοτρίωση.

Όπως είναι λογικό, στην προσπάθεια για τη συγγραφή της ιστορίας του Παλαιοχωρίου συνυπολογίσθηκαν ιστορικά δεδομένα σχετικά με την υπόλοιπη Χαλκιδική και ευρύτερα τη Μακεδονία, για να συμπληρωθούν τα κενά, ώστε να έχουν συνοχή και συνέχεια τα υπάρχοντα μέχρι στιγμής στοιχεία, και να μπορεί ο αναγνώστης να σχηματίσει ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορικής πορείας του Παλαιοχωρίου μέσα στο χρόνο.

Απευθύνω θερμές ευχαριστίες στους Κοινοτικούς Συμβούλους, σ΄ όλους όσοι βοήθησαν, και ιδιαίτερα στη γυναίκα μου Βασιλική, που ανέλαβε το δύσκολο έργο της τελικής διαλογής και της σύνθεσης των ποικίλης προέλευσης στοιχείων που συλλέξαμε.

Αφιερώνω την παρούσα έκδοση στους κατοίκους του χωριού μας, και ειδικά στη νέα γενιά, ελπίζοντας μέσα απ΄ αυτό το βιβλίο να καταφέρω να μεταδώσω την αγάπη και το σεβασμό μου για την ιστορία του τόπου μου.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣΠερισσότερα για μένα...
Δεν υπάρχουν σχόλια: