Τρίτη 27 Μαΐου 2008

ΓΕΝΙΚΑ


Άποψη του Παλαιοχωρίου

Θέση - Έκταση

Το Παλαιοχώρι είναι χωριό του νομού Χαλκιδικής. Βρίσκεται στην κύρια οροσειρά τους όρους Χολομώντα στη βορειοανατολική Χαλκιδική, σε υψόμετρο περίπου 550 μέτρων στο κέντρο του τριγώνου που σχηματίζουν τα χωριά Νεοχώρι ανατολικά σε απόσταση 3 χλμ, Αρναία δυτικά σε απόσταση 5 χλμ και Μεγάλη Παναγία νότια σε απόσταση 7 χλμ. Χωροταξικά είναι οικισμός 5ου επιπέδου. Τοπογραφικά χαρακτηρίζεται από επίπεδο ανάγλυφο και την κοίτη του ποταμού Χαβρία. Η μορφή του ακολουθώντας το ίχνος του ποταμού είναι γραμμική. Στην περιοχή του γεωμετρικού κέντρου του οικισμού βρίσκεται η κεντρική πλατεία και ανατολικότερα η παλιά εκκλησία των Ταξιαρχών, κύριο σημείο αναφοράς του χωριού.

Επίσης, βρίσκεται στο 75ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ουρανούπολης (διαδρομή Ζερβοχωρίων), ή στο 90ο χιλιόμετρο της παλαιάς διαδρομής της ίδιας οδού μέσω Χολομώντα. Αποτελεί συγκοινωνιακό και οδικό κόμβο και συνδέει οδικά τη βόρεια με τη νότια Χαλκιδική.

Φυσικά όρια μεταξύ του Παλαιοχωρίου και των γειτονικών χωριών είναι: Ανατολικά το όρος «Καμήλα», τα «Στριβάδια» περιοχή κτημάτων, και o «Παλιός Μύλος». Δυτικά ο «Μαρονίκ Λάκκος» και νότια η «Βούλα», το «Χονδρό Δένδρο» και ο «Αλούμπαλος», όπου υπάρχουν τα χαλάσματα δύο υδρόμυλων.

Το Παλαιοχώρι έχει συνολική έκταση 47.600 στρεμμάτων, από αυτά τα 12.200 στρέμματα (25,6 %) είναι καλλιεργήσιμη έκταση, τα 14.800 στρέμματα (31 %) βοσκότοποι, τα 19.900 στρέμματα (41,9 %) δασικές εκτάσεις και τα 700 στρέμματα (1,5 %) οικισμοί, νερά κλπ.


Γεωμορφολογία - Σεισμικότητα

Το Παλαιοχώρι διασχίζεται από τον “Παλαιοχωρινό Λάκκο” (βασικό παραπόταμο του Χαβρία), ο οποίος πηγάζει από το Στρατόνικον όρος (Στρεπενίκο). Ο κύριος όγκος του αρχίζει δυτικά του Παλαιοχωρίου και χύνεται στον Τορωναίο κόλπο, περνώντας ανατολικά της Ορμύλιας.

Από γεωλογική άποψη το Παλαιοχώρι ανήκει στο κρυσταλλοπαγές συγκρότημα της Ροδόπης. Το έδαφος είναι κατά κανόνα αυτοφυές προερχόμενο από αποσάθρωση ή διάλυση του υποκειμένου πετρώματος και χαρακτηρίζεται λεπτόκοκκο αργιλλοαμμώδες, ικανό να διατηρεί αρκετή υγρασία.

Από γεωδυναμική - σεισμική άποψη η περιοχή είναι αρκετά ευαίσθητη.

Επηρεάζεται από την αυξημένη σεισμική δράση, που έχει διαπιστωθεί στις γύρω περιοχές της Μυγδονίας λεκάνης, καθώς και στις περιοχές Ιερισσού και Ολυμπιάδος. Η μόνη τεκτονική διαταραχή στην περιοχή μας είναι ένα μεγάλο σύστημα ρηγμάτων, μήκους μεγαλύτερου των 20 χλμ, που περνάει βορειοανατολικά της Μ. Παναγίας με κατεύθυνση νοτιοανατολική, και τέμνει σχεδόν όλη τη βορειοανατολική Χαλκιδική.

Ο ελληνικός αντισεισμικός Κανονισμός (1989) κατανέμει τον ελληνικό χώρο σε τέσσερις ζώνες επικινδυνότητας (I - IV). Με βάση αυτή την κατανομή η χερσόνησος της Χαλκιδικής χωρίζεται σε τρεις περιοχές. Ειδικότερα η περιοχή ανατολικά του Πολυγύρου συμπεριλαμβανομένης και της χερσονήσου του Αγίου Όρους ανήκει στη ζώνη ΙΙΙ, δηλαδή στις ισχυρώς σεισμόπληκτες περιοχές (δείκτης σεισμικότητος 0,30), σε σχέση με τις μετρίως και ασθενώς σεισμόπληκτες λοιπές περιοχές του Νομού. Το στοιχείο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τον αντισεισμικό σχεδιασμό και την κατασκευή κτιρίων.
















Πληθυσμός

Το Παλαιοχώρι αναγνωρίσθηκε ως κοινότητα με το Β.Δ. 28-6-1918 ΦΕΚ Α.152/1918, ενώ σήμερα υπάγεται διοικητικά στον διευρυμένο Δήμο Αρναίας.


Εκκλησιαστικά ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου.

Έχει 1.507 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001.

Στις απογραφές από το 1920 και μετά παρουσιάσθηκαν οι εξής διακυμάνσεις πληθυσμού :


Κλίμα

Το κλίμα του Παλαιοχωρίου, λόγω της διαμόρφωσης του εδάφους, της μικρής απόστασης από τη θάλασσα και της γεωγραφικής θέσης (ανατολικού - βορειο ανατολικού προσανατολισμού), θεωρείται μεσογειακό προς ηπειρωτικό, δηλαδή δροσερό.

Από τα δεδομένα του μετεωρολογικού σταθμού Αρναίας, προκύπτει ότι κατά τη χρονική περίοδο 1977-1991 η μέση θερμοκρασία κατά τους θερμούς μήνες (Ιούλιο-Αύγουστο) κυμαίνεται από 26,5ο έως 14,7ο C, και κατά τους λοιπούς μήνες από 7,6 ο έως -3 ο C.

Το μέσο ετήσιο ύψος βροχής ανέρχεται σε 55,6 mm (φθινόπωρο - χειμώνας - άνοιξη = 80 %, καλοκαίρι = 20 %).

Οι συχνότεροι άνεμοι είναι βόρειοι - βορειοανατολικοί, που το χειμώνα είναι χιονοφόροι και το καλοκαίρι δροσεροί. Κατά τη χειμερινή περίοδο εμφανίζονται παγετοί μικρής διάρκειας καθώς και πάχνη και ακολουθεί συνήθως περίοδος χαμηλής θερμοκρασίας και ξαστεριάς.

Γενικά το κλίμα του Παλαιοχωρίου χαρακτηρίζεται από κρύους και σχετικά υγρούς χειμώνες. Η άνοιξη είναι κλιματικά ασταθής και μεταβατική περίοδος, με εναλλαγή σειρών ημερών με χαρακτηριστικά χειμώνα και σειρών ημερών με χαρακτηριστικά θέρους.

Τα καλοκαίρια είναι ξηρά και θερμά. Το φθινόπωρο είναι συνήθως μικρής διάρκειας με κάπως απότομη και σταθερή έναρξη του χειμώνα.


Χλωρίδα - Πανίδα

Η περιοχή του Παλαιοχωρίου παρουσιάζει αρκετή βλάστηση. Στην πλειονότητά της αποτελείται από δάση φυλλοβόλλων πλατύφυλλων, δηλ. από δρυς, οξυές ή καστανιές και κατά τόπους υπάρχουν λεύκες, σφένδαμοι και οστρυές. Πρόβλημα υπάρχει στη φθίνουσα άγρια και αρωματική χλωρίδα.

Η γεωμορφολογία παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία μορφών και χρωμάτων, λόγω των διαφορετικών τύπων βλάστησης, γι αυτό η περιοχή χαρακτηρίζεται ως «τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους».

Υπάρχει πλούσια άγρια πανίδα, η οποία όμως παρουσιάζει συνεχή φθίνουσα πορεία, λόγω της λαθροθηρίας και της αλλοιώσεως των βιότοπων. Την άγρια πανίδα της περιοχής αποτελούν κυρίως θηλαστικά, όπως λαγοί, νυφίτσες, σκίουροι, αλεπούδες, λύκοι, αγριογούρουνα και ζαρκάδια. Υπάρχουν επίσης αποδημητικά πουλιά όπως φάσσες, τρυγόνια και πέρδικες, καθώς και αρπακτικά, όπως βαμβακίνες, όρνια, χρυσαετοί, φιδαετοί, πετρίτες κλπ.

Στην περιοχή παρατηρούνται αλλοιώσεις του φυσικού περιβάλλοντος και υποβάθμιση των δασικών οικοσυστημάτων. Αιτία είναι κυρίως οι εκχερσώσεις, η λαθροθηρία, οι πυρκαγιές, η υπερβόσκηση. Σε μικρότερη κλίμακα οι λατομικές περιοχές, η διάθεση των αστικών λυμάτων και τα βιομηχανικά λύματα από κτηνοτροφικές μονάδες.


Οικονομία - Απασχόληση

Στην οικονομία του Παλαιοχωρίου συμβάλλουν κατά 60 % τα μεταλλεία, κατά 10 % η υλοτομία, κατά 10 % η γεωργία και η κτηνοτροφία και κατά 10 % τα λοιπά επαγγέλματα. Παρουσιάζεται μείωση του νεανικού ενεργητικού δυναμικού, λόγω έλλειψης πλουτοπαραγωγικών πηγών. Υπάρχουν επίσης πολύ λίγες μεταποιητικές μονάδες μικρής δυναμικότητας.

Οι κάτοικοι του Παλαιοχωρίου απασχολούνται ως επί το πλείστον στις υπόγειες εργασίες των μεταλλείων του Μαδέμ Λάκκου και της Ολυμπιάδας και είναι πάρα πολλοί αυτοί που έχουν βγει στη σύνταξη, λόγω της ανθυγιεινής εργασίας. Ασχολούνται ακόμη στην καλλιέργεια σίτου, στην κτηνοτροφία, στα δάση και στη μελισσοκομία. Σημαντικός αριθμός κατοίκων ασχολείται και σε εργασίες μεταποίησης οικοδομικών υλικών η στις οικοδομές.

Η ιδιωτική πρωτοβουλία εμφανίζεται απρόθυμη να αναλάβει την εγκατάσταση μεταποιητικών μονάδων, λόγω έλλειψης επιχειρηματικής παράδοσης των κατοίκων όσο και έλλειψης μέσων για την κάλυψη των απαιτουμένων συγκοινωνιακών και μεταφορικών αναγκών.

Το εμπόριο είναι αναπτυγμένο, αλλά όχι ικανοποιητικά. Οι κάτοικοι εκτός των βασικών αναγκών, εξυπηρετούνται από τη Θεσσαλονίκη.

Έντονο είναι το πρόβλημα της ανεργίας τα τελευταία χρόνια. Δεν υπάρχει τίποτα να κρατήσει τους νέους στον τόπο τους. Οι λίγες θέσεις εργασίας στην περιοχή έχουν κορεσθεί προ πολλού. Η συρρίκνωση των μεταλλείων, που απορροφούσαν το εργατικό δυναμικό της περιοχής, είναι ένας από τους κυριώτερους λόγους. Μελλοντική ανάπτυξη τους θα έλυνε το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό.

Λύση επίσης θα ήταν να γίνουν επενδύσεις στην περιοχή, αλλά προς το παρόν δεν εκδηλώθηκε ανάλογο ενδιαφέρον. Οι πόροι της κοινότητας είναι μηδαμινοί για να ξεκινήσει κάποια κοινοτική επιχείρηση. Οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση δεν μπορούν να καρποφορήσουν, γιατί απαιτείται “ιδία συμμετοχή” για τις χρηματοδοτήσεις από την ΕΟΚ σε ποσοστό απαγορευτικό για τη μικρή μας κοινότητα.


Καλλιέργειες

Χαρακτηριστικός είναι ο μικρός αριθμός κατοίκων, που ασχολούνται αποκλειστικά με τη γεωργία, επειδή η οικονομία τους εξαρτάται από άλλα επαγγέλματα, λόγω της μικρής γονιμότητας των χωραφιών, της έλλειψης αρδευτικών υδάτων, του πολυ- τεμαχισμού και της διασποράς των χωραφιών και τέλος λόγω της χαμηλής συνε-ταιριστικής συνείδησης. Οι περισσότεροι ασχολούνται εποχιακά με τη γεωργία.

Κυριώτερες καλλιέργειες που υπάρχουν είναι :

· Αροτριαίες καλλιέργειες :

Σιτηρά και κτηνοτροφές 5.100 στρέμματα (70 %), Ηλίανθος 2.130 στρέμματα (29 %), πατάτες 53 στρέμματα και λοιπές καλλιέργειες 1 %.

· Δενδρώδεις καλλιέργειες :

Καρυδιές 60 στρέμματα, μηλιές 10 στρέμματα, λεπτοκαρυές 10 στρέμματα και λοιπά δένδρα (αχλαδιές, κερασιές, βυσσινιές, κυδωνιές, δαμασκηνιές, κορομηλιές) 830 στρέμματα.

· Κηπευτικά :

Φασολάκια 136 στρέμματα, ντομάτα 20 στρέμματα, λάχανα 14 στρέμματα, κρεμμύδια 11 στρέμματα, σκόρδα 4 στρέμματα, αγγούρια 1 στρέμμα, κολοκυθάκια 2 στρέμματα, μελιτζάνες 3 στρέμματα, πιπεριές 3 στρέμματα.

Αγρανάπαυση 3.773 στρέμματα.


Κτηνοτροφία

Η κτηνοτροφία είναι υποβαθμισμένη. Ασχολούνται αποκλειστικά μ΄αυτήν 7 κτηνοτρόφοι, ενώ υπάρχουν προυποθέσεις που συνηγορούν στη βελτίωση και επέκταση της εκτροφής μικρών ζώων.

Εκτρεφόμενα είδη :

Αιγοπρόβατα 1015 (865 αίγες - 350 πρόβατα), 90 χοίροι, 30 ίπποι, 24 όνοι, 135 ημίονοι, 21 βοοειδή, 100 κουνέλια, 1.400 όρινθες.

Η μελισσοκομία είναι επίσης καθυστερημένη και χρειάζεται εκσυγχρονισμό. Υπάρχουν 1.000 κυψέλες (600 εγχώριες και 400 ευρωπαικές).

(Όλα τα παραπάνω στοιχεία είναι του 1991).


Συγκοινωνία

Η συγκοινωνία γίνεται με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Χαλκιδικής (6 δρομολόγια ημε-ρησίως) και με ΤΑΧΙ. Το υπάρχον οδικό δίκτυο εξυπηρετεί ικανοποιητικά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, εκτός από αυτά που οφείλονται στην οργανωτική δομή του ΚΤΕΛ Χαλκιδικής.

Το βασικό οδικό δίκτυο αποτελείται από τον εθνικό δρόμο Θεσ/νίκης - Ουρανούπολης και τον επαρχιακό δρόμο Παλαιοχωρίου - Πυργαδικίων.

Το εσωτερικό οδικό δίκτυο της κοινότητας είναι εξ ολοκλήρου τσιμεντοστρωμένο ή ασφαλτοστρωμένο.

Η κοινότητα διαθέτει δίκτυο αγροτικών δρόμων μήκους 85 χλμ.


Ύδρευση - Αποχέτευση

Το Παλαιοχώρι υδρεύεται από 4 φυσικές πηγές δυναμικότητας 160 m3 ημερησίως, λόγω ανομβρίας.

Σε κανονικές συνθήκες η δυναμικότητα των πηγών είναι 500 m3 ημερησίως, όσες και οι παρούσες ανάγκες της κοινότητας. Εξυπηρετείται δε από δύο υδροδεξαμενές. Η κεντρική και μεγαλύτερη βρίσκεται σε ύψωμα νοτιοανατολικά του χωριού και έχει χωρητικότητα 500 m3. Η δεύτερη δεξαμενή βρίσκεται δυτικά έχει χωρητικότητα 50 m3, περισυλλέγει νερό από δύο πηγές και το διοχετεύει στην κεντρική δεξαμενή με αντλίες.

Νεότερη γεώτρηση νοτιοδυτικά που παρέχει 60-70 m3 νερό ανά ώρα καλύπτει τις ανάγκες. ΄Επίσης εφέτος διανοίχθηκε εφεδρική γεώτρηση παροχής 250 m3.

Το Παλαιοχώρι διαθέτει παλαιό αποχετευτικό δίκτυο με τσιμεντοσωλήνες. Φυσική κατάληξη των λυμάτων είναι ο Χαβρίας σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το κέντρο του οικισμού. Συνέπεια είναι η ακαταλληλότητα των νερών του Χαβρία για άρδευση καλλιεργήσιμων εδαφών.

Υπάρχει περιφερειακό αποχετευτικό δίκτυο από πλαστικές σωλήνες στο δυτικό τμήμα του Χαβρία, με κατάληξη εκεί.

Υπάρχει αντιπλημμυρικός οχετός με τάφρους, καθώς και αντιπλημμυρικές ζώνες με φρεάτια, για θεομηνίες και πλημμύρες. Αναγκαία είναι η ανακατασκευή του υπάρχοντος παλαιωμένου δικτύου.

Επίσης υπάρχει πλακοσκεπής οχετός λυμάτων.

Τα απορρίμματα συλλέγονται με απορριμματοφόρο του χωριού και μεταφέρονται σε κοινοτικό χώρο, που παραχωρήθηκε για την απόθεση των απορριμμάτων, με κριτήρια την απομόνωσή του από την κοινή θέα και την αδυναμία άλλης οικονομικής εκμετάλλευσής του. Ο χώρος αυτός αποτελεί σοβαρή και μόνιμη εστία ρύπανσης για τα υπόγεια νερά.

Δυστυχώς, η απόπειρα της κοινότητας να ξεκινήσει το έργο της υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων ναυάγησε, λόγω της αντίδρασης των κατοίκων. Η παραπληροφόρηση και η μικροπολιτική έκαναν πάλι το θαύμα τους.


Επικοινωνίες

Οι τηλεπικοινωνίες είναι ανεκτές. Το τερματικό του Ο.Τ.Ε. στο Παλαιοχώρι έχει χωρητικότητα 900 τηλεφώνων, από τα οποία τα 792 είναι κατειλημμένα. Οι υπάρχουσες βέβαια αιτήσεις υπερβαίνουν κατά πολύ τη χωρητικότητα.

Η περιοχή καλύπτεται τηλεοπτικά αρκετά ικανοποιητικά από τα κανάλια των κρατικών σταθμών και από μεγάλα ιδιωτικά κανάλια.

Ραδιοφωνικά καλύπτεται από κρατικούς και τοπικούς ιδιωτικούς και δημόσιους ραδιοφωνικούς σταθμούς.


Εκπαίδευση

Στο Παλαιοχώρι λειτουργούν Νηπιαγωγείο, πρότυπο Δημοτικό Σχολείο και Γυμνάσιο, όλα σε δικά τους ανεξάρτητα κτίρια.

Το Νηπιαγωγείο βρίσκεται δίπλα στο Δημοτικό σχολείο.

Το Δημοτικό Σχολείο στεγάζεται σε νέο κτίριο με μεγάλο αύλειο χώρο και γήπεδο


Το Γυμνάσιο εγκαινιάσθηκε το 1985. Διαθέτει 6 αίθουσες διδασκαλίας, 2 γραφεία καθηγητών, αίθουσα φυσικής Χημείας, κυλικείο και 5,5 στρέμματα αύλειο χώρο με αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ο παιδικός σταθμός έχει 2 αίθουσες συνολικού εμβαδού 300 τ.μ. και διαθέτει αύλειο χώρο 400 τ.μ.



Παιδικός Σταθμός

Υπηρεσίες - Υγεία – Πρόνοια

Ο κύριος όγκος των δημοσίων υπηρεσιών της περιοχής συγκεντρώνεται στην Αρναία σαν διοικητικό κέντρο. Στο Παλαιοχώρι λειτουργεί υποκατάστημα της Τράπεζας EUROBANK.

Από πλευράς κοινωνικών υπηρεσιών, όλη η περιοχή εξυπηρετείται από το Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου. Στο Κ.Υ.Π. υπάρχουν 5 παθολόγοι γιατροί, 2 παιδίατροι, 2 οδοντίατροι, 1 μικροβιολόγος, 6 αδελφές νοσοκόμοι, 2 παρασκευάστριες, 1 επισκέπτρια αδελφή, 1 κοινωνική λειτουργός, 3 οδηγοί, 3 τραυματιοφορείς και 9 άτομα διοικητικό προσωπικό.

Με επισκέπτες γιατρούς λειτουργούν περιοδικά μαιευτικό-γυναικολογικό τμήμα, δερματολογικό, ΩΡΛ, ψυχιατρικό, καρδιολογικό, χειρουργικό και πνευμονολογικό.

Υπάρχει ανάγκη να αναπληρωθούν οι θέσεις των γιατρών που αποχώρησαν καθώς και να στελεχωθεί το Κ.Υ.Π. από επιστημονικό προσωπικό άλλων ειδικοτήτων και πληρώματα ασθενοφόρου. Υπάρχει έλλειψη μόνιμης έδρας πνευμονολόγου για την οποία είναι επιτακτική η ανάγκη, λόγω του μεγάλου αριθμού των μεταλλωρύχων και των συνταξιούχων από τα μεταλλεία.

Στο Παλαιοχώρι λειτουργεί Τράπεζα αίματος για τις ανάγκες των κατοίκων.

Το γραφείο της κοινότητας Παλαιοχωρίου


Το παλιό πέτρινο σχολείο.


Έργα υποδομής

Έχουν γίνει έργα ανάδειξης του οικισμού, με δημιουργία πεζόδρομων με πλακόστρωτα και παραδοσιακό φωτισμό, για τη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του χωριού.

Μετά από παραχώρηση 22 στρεμμάτων κοινοτικού χώρου, θα κατασκευασθούν 80 εργατικές κατοικίες.

Ξεκίνησε η διαμόρφωση του κοινοτικού δασυλλίου στα “Εβραίικα λειβάδια” με χώρους αναψυχής, παιδική χαρά, κιόσκια, λιμνούλες, γέφυρες κλπ. για ψυχαγωγία των κατοίκων και ανάπτυξη του αγροτουρισμού.

Υπάρχουν πολλοί ευνοϊκοί παράγοντες για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού στον τόπο μας. Πόλοι έλξης είναι τα στοιχεία του περιβάλλοντος, όπως :

  • Η ομορφιά του χωριού με τις εκκλησίες, την πλατεία και το παραδοσιακό του χρώμα
  • Οι αρχαιολογικοί χώροι
  • Το οικολογικό ενδιαφέρον (οικοσυστήματα, χλωρίδα, πανίδα)
  • Το τοπίο, τα δάση, το ευνοϊκό κλίμα
  • Η γειτνίαση με πολιτιστικά, αστικά και τουριστικά κέντρα.

Πολιτιστικά

Στο Παλαιοχώρι δραστηριοποιούνται αρκετοί πολιτιστικοί σύλλογοι παλιοί και νέοι.

  • Πολιτιστική Εταιρεία Παλαιοχωρινών (1974)
  • Σύλλογος Απανταχού Παλαιοχωρινών
  • Χορωδία Παλαιοχωριου (1998)
  • Πολιτιστικός & Φυσιολατρικός Όμιλος "Το Καστέλι" (2007)
  • Σύλλογος Γυναικών "Η Αρετούσα" (2007)
Στις δραστηριότητες τους περιλαβάνονται: Δημιουργία χορευτικών συγκροτημάτων, χορωδίας και μπάντας, τράπεζα αίματος, εκθέσεις λαικής τέχνης, οδοιπορικές εξορμήσεις και εκδρομές, θεατρικές παραστάσεις, καρναβάλι, πολιτιστικές εκδηλώσεις σε τοπικές γιορτές και πανηγύρεις (αναβίωση εθίμων, κουρμπάνι, εκθέσεις φωτογραφίας, συναυλίες, διαλέξεις κλπ.), σε συνεργασία με την κοινότητα, το δήμο ή άλλους φορείς, με στόχο την πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου.





2 σχόλια:

maria sabrina είπε...

ΣΥΓΧΡΗΤΗΡΙΑ!!!!Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ ΗΤΑΝ ΑΨΟΓΗ. ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΑΣ ΣΥΜΒΑΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΕΥΡΕΩΣ ΓΝΩΣΤΗ! ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.


ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ.

φιλιω κιμωνα είπε...

Ξαδελφούλη,έκανες το θαύμα σου!Αριστη και άκρως ενδιαφέρουσα δουλειά!Τέτοια blogs προωθούν τον πολιτισμό!